tisdag 28 juni 2011

Eva - Ave Maria

Ett ljuvligt sökresultat för "eva ave"


Jag vet inte vad sången handlar om, men i historen om Jeanne d'Arc som Frankrikes räddare åt Karl VII från den europeiska senmedeltiden (1420-talet) förekommer profetian om Eva och Ave Maria.

Beskrivningarna som jämförde Jeanne  med bibliska hjältar gav Jeanne en nedärvd auktoritet som motsvarade Karls och hans associering med Gamla Testamentets kungar. Litteraturen och profetiorna som cirkulerade angående Jeanne fördjupade det andliga sambandet genom att spegla profetior om Jungfru Maria, eller Eva/Ave Maria:  “Frankrike kommer att förloras av en kvinna och ska sedan upprättas av en jungfru”. Eva/Ave profetian säger att Maria (Ave Maria) skall återlösa Evas synder och upprätta mänskligheten. I profetiorna om Jeanne d'Arc konstruerades Karls mor Isabella av Bayern som kvinnan som förlorade Frankrike, genom att hon undertecknade  Troyesfördraget  och "jungfrun från Lorraine" är Frankrikens frälsare. Jeanne förnekade varje hednisk association, eller samband med den profetiska litteraturen vid förhören i Roen, men de världsliga och religiösa texter som kopplats till Jeanne gjorde att hon utsattes för utfrågningar om sina religiösa övertygelser av sina verdersakare. 

(översatt efter) "Through a Political Lens: Joan of Arc from Myth to Modern Fragmentation" av Heather K. Robinson (2007). University Honors Program. Paper 47, s. 8.
http://ecommons.txstate.edu/honorprog/47

Inga kommentarer: