tisdag 23 september 2008

Vandringen mot det förlovade landet

Trons kraft

Varför fick det judiska folket vandra i öknen i 40 år, efter flykten från Egypten?
Jag har inget svar på frågan, även om jag känner till bibeltexterna så känner jag inte till den historiska verkligheten. Det är i alla fall symboliskt sett inget straff, utan en nödvändighet. En förberedelsetid som har historisk motsvarighet. Vi kan se våra liv som en sorts ökenvandring där vi får chansen att hantera våra föreställningar, vanor och kroppar för att komma närmare en kärna av andlig sanning som uttrycks i skapelsen och visionen om Paradiset.

Jag har en favorit bland samtidens andliga tänkare och skriftställare. Caroline Myss har skrivit boken Andens anatomi som en sammanfattning av sina unika erfarenheter av att arbeta med en intuitiv blick för andra människors djupaste problem. Hon ser förbindelsen mellan människans andliga centrum och såväl kroppsliga som sociala symptom på störningar. I sin bok försöker hon göra sina erfarenheter användbara för andra genom att knyta ihop dem med flera olika andliga traditioner. Hon är en mystiker som arbetar med praktisk andlighet i enskilda fall och i den globala kampen för en världsordning som uttrycker Guds alla möjligheter. Hon skriver om Det Förlovade Landet som ett verktyg i den dagliga meditationen.
Denna arketyp är inte avsedd att inspirera oss att söka efter en yttre engångslösning på alla våra problem. Dess funktion är att få oss att vända oss inåt och upptäcka kraften i vårt inre. Vi kan höja oss över alla svårigheter med andens kraft; det är ett gudomligt löfte.
För att utveckla förmågan att avläsa energi och ta emot intuitiv vägledning krävs daglig övning, skriver hon vidare. "Detta enkla steg - att lyssna uppmärksamt - i kombination med ett åtagande att lära av dina erfarenheter kommer att dämpa din rädsla och stärka dina ande"

Lyssna och lär, skriver hon i sitt efterord, så kan du stärka din ande och dämpa din rädsla. Jag tycker att det är en strålande sammanfattning av den andliga vägen.

1 kommentar:

Gunilla sa...

Hej Kurt, nu har jag ju lärt mig att blogga: Har nyss läst Andens anatomi o gillar hennes försök att sammanföra kunskaper fr olika traditioner. Till Trekanten i Vattholma kommer torsdag 23 oktober Lars-Åke Lundberg för att tala om Andlig kraft till personlig utveckling. Välkommen o sprid gärna! Hälsningar, Gunilla