onsdag 22 oktober 2008

Solljuset berättar om kyrkans orientering

Observationer som handlar om byggnaders riktning kan lätt göras i solsken. På bilden syns Lena kyrkas torn just när solen börjar lysa på tornets västfasad. Klockan är 13.42 den 24 september. 13.40 syntes inga spår av solljus, tisdbestämningen är ganska exakt. Det gör att man kan se att kyrkan har västfasaden lätt vriden åt norr i förhållande till en öst-västaxel.

Poängen är att kyrkans orientering är direkt synlig för det obeväpnade ögat när det är solsken. Om kyrkan är orienterad i rak öst-västlig riktning så börjar solen kasta ljus över västfasaden vid middagstid kl 12 (13 sommartid). I Lena inträffar detta ca. 40 minuter efter middagstiden. På det sättet är det lätt att jämföra kyrkornas inriktning med observationer av västfasaden i solsken kring middagstiden.

Det har sin betydelse eftersom vissa medeltida kyrkor följer en exakt öst-västaxel. Uppsala domkyrka är ett exempel, medan Vendels kyrka troligen varit riktad mot solnedgången vid Marie bebådelse. Många kyrkor har arkitektoniska element som är inriktade mot solens upp- eller nedgång vid vissa helgondagar.

På bilden kan man också se den underbara rytmiska sekvensen i kombinationen av veckmurning och fyrkantiga blinderingar under torntaket. Det går att se i närbild, genom att klicka på bilden och förstora den bild som visas med kommandot "Ctrl +".

Inga kommentarer: