torsdag 5 februari 2009

Om klangstenar

Jag har letat information om klangstenar. I Kina lär det ha varit naturligt för en gentleman att ha en klangsten i sin trädgård under vår bronsålder. Men jag har inte hittat igen den uppgiften. Däremot en del annat.

Sounding Stones at Ch'üfu, Shantung
Tingle, Alfred, Nature, Volume 73, Issue 1888, pp. 222-223 (1906). Abstract
Locket till ett rökelsefathar en lika stark klang som en brons gong-gong
Vid ett konfutsianskt tempel i Ch'üfu, Shantung, finns två stenpelare i en balustrad som avger distinkta toner när de slås an. Kanske kan man läsa hela artikeln via universitetsbibliotekets webbkatalog om man är student och kan logga in.

Fallos och resande av Alf Ericsson
har funnits som pdfwebben men är nu borta. Artikeln är ett särtryck ur: Mellan sten och järn. Rapport från det 9:e nordiska bronsålderssymposiet, Göteborg 2003-10-09/12
(Goldhahn, Joakim red). Gotarc Serie C. Arkeologiska Skrifter No 59. Göteborg.

Författaren visar att det finns ett antal resta stenar från bronsåldern och att de i mestadels är placerade längs troliga bronsåldersvägar. Han förknippar dem med handel och jämför med de grekiska hermesstenarna. Fallosen är inte främst en fruktbarhetssymbol i dessa sammanhang, utan snarare en allmän lycko- och kraftsymbol för att avvärja det onda. Det finns också enligt författaren en kontinuitet av offrande till dessa stenar som sträcker sig genom årtusenden.



The Tribute of Yu
anses vara en sammanställning av geografiska iakttagelser som härstammar 1100-229 fvt nämner sounding stones som grund för taxering


"Clach a' Choire, the Ringing Stone
, has been decorated by dozens of ancient cup markings. These have unknown religious importance dating back 4000 years. "
Blocket ligger på ön Tiree i Hebriderna nio mil från det skotska fastlandet.



Ljud i landskapet Akustikarkeologi och öländska klangstenar, en magisteruppsats av Maja Hultman som handlar om Klangstenar. Pdf-fil för nedladdning.


På sidan "Äkta" och falska klangstenar, skriver amatörarkeologen Jouni Tervalampi om olika aspekter av klangstenar.

Inga kommentarer: