söndag 11 januari 2009

Jan Wilgers Fotografier


Idag hängde jag en utställning med fotografier tillsammans med fotografen Jan Wilger. Vi hade väldigt roligt medan vi fann teman och grupperade bilderna. Lite svårt var det att ljussätta konstväggen på Kafé Kyrkbacken, eftersom varje bild hade olika behov av ljus och vi hade bara fem spotlights att laborera med.

Till slut var de i alla fall klart och grupperingarna kändes bra. Sedan börjar utställningens gestalt träda fram. Bilderna har ett liv var för sig, men tillsammans kan de säga helt nya saker. Jan säger att han fotograferar saker som man inte tittar på i vanliga fall och han låter de små situationerna berätta sina hemligheter, när han fotograferar dem. Bilderna blir en sorts självporträtt, men samtidigt inbjudande meditationsbilder som öppnar sig mot vardagens hemliga djup.

Ett tema är vattenvärldar och bilderna är som drömlika ornament och påminner mig lite om Breugels fantasivärldar. Ett annat tema öppnas mot civilisationens ensamhet. Det blir som melankoliska betraktelser stämda i välbalanderade och dunkla färgskalor.

Vernissagen är det på Onsdag. Då ska vi samtala lite om bilderna och alla är välkomna att vara med i detta samtal. Onsdag 14 januari Kafé Kyrkbacken i Örbyhus kl 19

Inga kommentarer: