fredag 7 november 2008

Guatav II Adolf dog 16 november

Bild: 6 nov markerad med spira i kalendern på en mässingsdosa från 1700-talet detalj av B685 i Museum Gustavianums samlingar, foto kwn

6 november har passerat. I den medeltida helgdagskalendern firades Sankt Leonard igår. Men vid slutet av 1600-talet började man uppmärksamma GIIAs dödsdag den 6 november. Det började med att hans namn nämndes i vissa minnesramsor över helgdagarna.

Under 1700-talet blev det allmänt spritt att markera den 6 november med en spira som symboliserar GIIA. Spiran är ett attribut som bärs av den antika frihetsgudinnan LIBERTAS, som i propagandabilderna från kriget i Tyskland åtföljde kungen. I själva verket brukade man avbilda en frihetshatt på en stav intill GIIAs bröstbild. Runt staven står gudinnans namn skrivet på ett språkband. Bilderna på beskrevs av Berch i hans stora katalog Namnkunnige svenska herrars och fruers skådepenningar från 1773:

konungen, eller dess benrangel, sitter på Triumphvagn, dragen av tre vingade hästar. Han är klädd i en konungslig mantel; håller i högra handen svärdet, och på sina knaen en bok, hvaruti är skrifvit VERBUM DEI MANET IN AETERNUM; bredvid honom står til höger Religionen, och til vänster Tapperheten, som hjelpas åt at sätta en krans på hans hufvud, såsom dens hvilken ET VITA ET MORTE TRIUMPHAT. Den förra av dessa dygder har stjernor omkring sit hufvud, och på högra handen en bok, et litet altare med brinnande hjerta, et kors, och frihetens hat. Den senare är beväpnad, och håller en pelare. Under vagnshjulen (på hvilka står stämpelsnidaren Sebastian Datlers namn) ligger en månghövdad drake, och nedslagne vilddjur


Lagom till 150 års minnet av GIIAs död lät Gustav III i ett illustrerat verk påminna om en medalj med Libertas bärande en frihetshatt på en käpp över axeln som präglats till minne av hans statskupp, den 19 augusti 1772. På ett par vackert utsirade runstavar i form av promenadkäppar i Museum Gustavianums samlingar markeras samma datum med frihetshatten på en stav.

Men GIIA dog som sagt den 16 november enligt den gregorianska kalender som gällde i Tyskland när han dödades och som accepterats i vårt land idag. Men Sverige höll ända fram till mitten av 1700-talet fast vid den julianska kalendern som fastställdes av Julius Caesar 46 f Kr. Kalendern drog sig i förhållande till det astronomiska året och modifierades därför 1582 genom att dagarna mellan 4 och 15 oktober detta år togs bort och man bestämde att man i fortsättningen skulle avstå från tre av fyra skottdagar på jämna århundraden.

GIIA dör alltså nästan precis 50 år efter kalenderreformens genomförande den 16 november. Men den GIIA som vi firar dog 6 november. Vem levde de resterande tio dagarna? Var det en fiktiv person, eller den verkliga personen? De två personerna har delvis olika egenskaper. Han som dog 6 november var en frihetskämpe och nationell hjälte, medan han som dog 16 november var en brutal angripare och ett hot mot den civiliserade världen. Den 6 november vad är det för ett datum egentligen. Leonard har namnsdag. Nej , det var fel! Det är Gustav Adolfsdagen och Gustav Adolf är namnsdagsbarn. Låt oss strunta i de här petitesserna. Vem bryr sig i slutänden om fakta.

Inga kommentarer: