söndag 30 november 2008

Gatuteater Palestinsk vardag



På stora torget har en enkel visitationskur arrangerats med grå byggplast monterad på några stativ. En Israelisk flagga markerar att det är en officiell installation. En skrällande radio överröstar eventuella samtal bakom skynket. En sektor är avspärrad och där tar soldater hand om bråkiga ungdomar. De trycks upp mot väggen, eller kastas ned på marken. Ibland sätter någon av soldaterna autaomatkarbinen mot barnens kroppar, för att få dem att lugna sig. Det verkar vara förgäves. Slagsmålen i vägspärrarna hör till den normala bilden i stan nu för tiden.


Några poliser står och betraktar det hela. De är påtagligt berörda. Kanske känner de igen bilderna från något TV-program där polis och väktare anklagas för våld mot ungdomar. De ger några instruktioner och teatergruppen ändrar lite på avspärrningarna. Jag fotograferar polisen. Som om jag var verkligt orolig för att något skulle hända.


Men det är inte verkligheten i Uppsala jag möter på torget. Det är en installation från en annan värld. Vardagslivet i det ockuperade Palestina. En teatergrupp informerar. Men jag har tappat deras flygblad.

Inga kommentarer: