onsdag 26 november 2008

Internet Google globala utvecklingsmiljöer.

På tåget hem satt två personer mitt emot varandra med varsin behändig laptop. En av dem hade en bok om E-learning, så jag slog mig i slang med dem. Vi talade om möjligheter och faror med att alltid vara uppkopplad. Hur det mobila bredbandet gör att Messenger-kulturen stjäl tid från privata projekt som man kunnat fördjupa sig i på tåget.

Kvinnan med boken sitter och mekar med en presentation om digitala kulturer som lärandemiljö. Frågan kommer upp om det är digitaliseringen eller Internet som kommer att framstå som mest betydelsefull för mänsklighetens utveckling i ett historiskt perspektiv.

Det är klart att digitaliseringen har påverkat alla aspekter av teknologi från forskning till de enklaste vardagsföremål, men Internet håller på att skapa samverkansformer som är helt nya och omfattar ofattbart många människor. Google, Wikipedia, U-tube, My Space är idag globala utvecklingsmiljöer där utveckilingen drivs av hundratals miljoner människor samtidigt. När man använder dessa gratisredskap så levererar man samtidigt medvetet eller omedvetet information som används för att reglera systemen. Det stora antalet användare gör det möjligt att med statistiska verkyg spåra, testa och styra utvecklingen av praxis.

Så för första gången i historien kan mänskligheten samverka i sociala maskiner som oberoende av tid och rum kanaliserar och tolkar hur hundratals miljoner individer samverkar. Det är stort.

Inga kommentarer: