söndag 15 augusti 2010

Vara landskap av Milos Sejn

Being Landscape – Dedicated to Carolus Linnaeus, Milos Sejn (Tjeckien)
Plats: Konstmuseet, vån 1, lilla rummet (Inträdesbiljett/festivalpass)
Tid: 13 juni 2010 kl 16:45-17:15 - sommaren 2010

Historien, materialen, biblioteken och arkiven transformerar tingen och ger dem nya betydelser. Milos Sejn tar fasta på den fysiska känslan av materia. I rummet står ett vackert skrivbord. Det är en forskares kontor. Alla tecken tyder på att mannen som sitter här är framgångsrik. Intarzian, mikroskopet som kopplas upp mot en projektor, en slimmad laptop. Som i en dröm blandas det stilfulla ämbetsrummet med forskarens material. Ett träd i storm projiceras på väggen och blandas med bilder ur gamla fotoalbum. En väldig avbruten gren står i ett hörn.

Konstnären sitter och granskar blad. Anteckningarna gör han med rödkrita direkt på bladen. Han börjar röra sig i rummet som en excentrisk trädgårdsmästare. Han sysslar med växterna. De får vatten och placeras ut längs de vita väggarna. Jag står bland svettiga människor som tänjer sig för att se. Vi är som en flock djur fångade i en glänta. Vi är mitt i konstnärens privata sfär. Eller i hans dröm.

Sedan börjar han pressa sönder växterna mot väggen så att de lämnar avtryck. Han har rödkritan i handen. Linjerna blir som sprickor eller rottrådar som sprider sig över den vita ytan. Konstnären rör sig runt hela rummet på detta sätt. På väggen bakom skrivbordet kulminerar akten. Konstnären tränger hela kroppen mot väggen. I en krampryckning ritar armen de sista försöken att tränga igenom den vita kubens skinn.

Detta sätter punkt för Friktioner 2010. Spåren efter akten lämnas som en installation på museet under sommaren.

Inga kommentarer: