tisdag 29 april 2008

Textilutställning på Kafé Kyrkbacken



Årets stora textilutställning i Café Kyrkbackens lokaler spänner över många tekniker och tider. Där finns spännande bilder från en växtfärgningskurs på 90-talet vid Vänerns strand och de färgprover som visar resultatet. Till det har stickade och vävda saker kompletterats. Alla har en egen historia.

Så finns en avdelning med kataloger och exempel på landskapsbroderier. En gästbok i form av en duk som broderats av flera generationer är ett spännande inslag. Här finns namnteckningar av barn och vuxna. Text kan broderas i andra sammanhang också, eller monteras i form av applikationer. Det är stt stråk som skulle kunna bli en egen utställning. Det finns gammalt broderi med brudlakan servetter och findukar, men även nya maskinbroderade motsvarigheter.

Ett hörn har inretts med dockor och nallar, där barnsängar och kläder visas. Det flätas samman med lapptäcksarbeten i olika former med starka färger och geometriska illusioner. Därefter följer en avdelning med de mjukaste fårskinn dekorerade med gamla norska mönster tryckta med färg av albark. Dessa är nytillverkade och till försäljning.

Nytillverkad är också finduken på det praktfullt uppdukade kaffebordet. Och så har Tegelsmoras kyrkliga sy- och vävgrupp vävnader i flera olika tekniker med namn och tillverkare på små fina etiketter.

Inga kommentarer: